Texas Ethics Advisory Opinions

Conduct of state elected and appointed officials and employees is governed by State of

Texas ethics provisions (codified in Government Code, Chapter 572) and may be categorized
into four areas: 1) Employee standards of conduct; 2) Benefits, gifts and honoraria; 3) Political
activities; and 4) Use of state authority/state property. The following are summaries of selected
Ethics Advisory Opinions (EAQ’s) issued by the Texas Ethics Commission, pertinent to these
four areas, from 1992 to the present.

I.

Employee Standards of Conduct

EAO No. 470 (2006) — A former attorney for a regulatory agency could receive
compensation for representing a client in a proceeding before the agency as long as,
while in state service, she: a) was not directly involved in the matter; or, b) had no
official (supervisory) responsibility over the matter.

EAO No. 440 (2001) --The Ethics Commission has no authority to issue an opinion about
the legal effect of a private real estate transaction.

EAO No. 425 (2000)--The term “public servant” includes an individual who has been
selected as a state employee, even if the individual has not yet assumed his or her duties.

EAO No. 438 (2001)-- If two state regulatory agencies work together on a particular
project, one agency's decisions in regard to the project constitute a separate matter from
the other agency's decisions in regard to the project for purposes of the revolving door
prohibition in section 572.054(b) of the Government Code.

EAO No. 426 (2000)--All tasks that are part of a regulatory agency’s involvement in
negotiating or executing a book endorsement contract are part of the “matter” of the book
endorsement. If a former state employee had offered advice or analysis in connection
with the matter of the endorsement, he or she could not receive compensation for writing
any part of the material that would be the subject of the contemplated endorsement.

EAO No. 397 (1998)--Separate contracts are separate "matters" for purposes of the
revolving door provision in Government Code section 572.054(b). The conclusion that a
specific work activity constitutes "participation in" one matter, however, does not
necessarily preclude the conclusion that the same work also constitutes "participation in"
another matter.

EAO No. 285 (1995)--The revolving door law restricts certain former state officers and
employees from receiving compensation in connection with any matter over which the
former officer or employee had authority, even if the former officer or employee was not
aware that his subordinates were working on the matter.
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EAO No. 246 (1995)--The revolving door provisions of section 572.054 of the
Government Code do not prohibit a former member of the State Board of Education from
representing a textbook publisher in a matter to be decided by a local school board.

EAO No. 353 (1996)--Section 572.054(b) of the Government Code does not prohibit a
former agency employee who worked on some specific purchasing decisions for an
agency from performing work for a vendor in connection with other purchasing decisions
by the agency.

EAO No. 361 (1997)--Chapter 572 of the Government Code does not place an obligation
on a state agency to provide a former employee with a list of matters in which the former
employee participated.

EAO No. 365 (1997)--A former employee of the Department of Transportation, who
participated in the matter of the acquisition of a specific piece of property, may not
represent a private business entity or receive compensation from a private business entity
for services in regard to the department’s acquisition of the same piece of property.

EAO No. 167 (1993)--A former state officer or employee of a regulatory agency covered
by Government Code section 572.054(b) commits an offense if the former officer or
employee represents any person or receives any compensation for services rendered on
behalf of any person regarding a particular matter in which the former officer or
employee participated during the period of state service or employment, either through
personal involvement or because the case or proceeding was a matter within the officer's
or employee's official responsibility. An agency may refuse to deal with a former officer
or employee who attempts to represent an individual in violation of the statute, consistent
with the due process rights of the individuals concerned. Nothing in the statutes that the
Texas Ethics Commission is authorized to interpret directly provides that a state officer
or employee commits an offense by permitting a prohibited representation to take place,
or that a person commits an offense by allowing himself to be represented in violation of
the statute, though section 7.02 of the Penal Code provides for criminal responsibility for
the conduct of another under certain circumstances.

EAO No. 192 (1994)--In addition to agency policy and laws applicable to specific
agencies, sections 36.07 and 36.08 of the Penal Code and chapter 572 of the Government
Code may restrict outside employment by state employees.

EAO No. 197 (1994)--A former state agency employee subject to section 572.054(b) of
the Government Code may represent a person before his former agency so long as he
does not work on a matter in which he participated or for which he had responsibility as a
state employee. Further, a former employee may work on matters that are similar to
matters he worked on as a state employee, and he may work for a person or entity that he
dealt with as a state employee, as long as he does not work on a matter he worked on as a
state employee or a matter over which he had responsibility as a state employee.



II.

Benefits, Gifts and Honoraria

EAO No. 460 (2005)—A public school board member, who refused a free pass to school
district events, may not seek reimbursement for tickets to such events (purchased with
personal funds).

EAO No. 427 (2000)--A charitable contribution made in honor of a public servant is not a
“benefit” to the public servant if the public servant does not exercise discretion over the
decision to make the contribution to a particular organization.

EAO No. 305 (1996)--A public servant may accept an honorarium for performing
services if the public servant's official status was not a deciding factor in the decision to
request the public servant to perform those services.

EAO No. 18 (1992)--Neither section 305.024 of the Government Code nor section 36.07
of the Penal Code precludes a nonprofit organization from paying the necessary
transportation, meals, and lodging expenses for a member of the legislative or executive
branch to speak at a conference or similar event hosted by the organization if the
member's participation is more than "merely perfunctory." If the nonprofit organization is
registered under section 305.005, these expenses must be reported.

EAO No. 19 (1992)--Section 36.07(a) of the Penal Code prohibits a public servant from
accepting or soliciting a fee for speaking if the public servant would not have been
requested to speak but for his official position or duties. The prohibition extends to a
request for or acceptance of a payment made to a third party if the speaker agrees to
speak in exchange for such payment.

EAO No. 31 (1992)--Chapter 305 of the Government Code does not apply to gifts made
to a state agency rather than to individual officers or employees of a state agency.
Whether a particular agency has authority to accept a gift is governed by other law, over
which the Ethics Commission has no interpretive authority. Expenditures for an
educational program presented to employees of a state agency in their capacity as state
employees would not be expenditures reportable under chapter 305 of the Government
Code if the program prlmarlly benefits the agency rather than the individual. State
colleges and universities are "state agencies" for purposes of chapter 305 of the
Government Code. A private company that purchases meals for employees of a state
college or university is engaging in lobby activity if the company's purpose in purchasing
the meals is to communicate to influence action by the college or university.

EAO No. 36 (1992)--As a general rule, the receipt of a plaque could not be reasonably
regarded as pecuniary advantage and is therefore not a benefit for purposes of chapter 36
of the Penal Code.



EAO No. 51 (1992)--A state employee who, at the direction of his or her employing
agency, attends a seminar to acquire information relevant to his or her job is not obtaining
a "benefit" for purposes of chapter 36 of the Penal Code.

EAO No. 54 (1992)--An employee of a state agency who delivers a speech and accepts
lunch provided in connection with the speech is not prohibited from accepting the meal
by chapter 36 of the Penal Code.

EAO No. 57 (1992)--A public servant may not accept free membership in an organization
as consideration for a speech.

EAO No. 60 (1992)--Both a $60 restaurant meal and a $160 deer rifle are benefits. A
benefit does not constitute a bribe, however, if it is not offered or accepted as
consideration for some official act on the part of a public servant.

EAO No. 61 (1992)--"Benefit," for purposes of chapter 36 of the Penal Code, does not
include promotional or commemorative items of minimal value such as caps, coffee
mugs, tee shirts, and key rings if such items are unsolicited and not offered or accepted in
exchange for any action or inaction on the part of a public servant.

EAO No. 62 (1992)--"Benefit," for purposes of chapter 36 of the Penal Code, does not
include small amounts of food that a donor delivers infrequently to a public servant at a
governmental office as long as the food is unsolicited and is not offered or accepted in
exchange for action or inaction on the part of a public servant. Whether food in a
particular case is a benefit is a fact question. The Ethics Commission recommends that
public servants exercise good judgment and caution in these matters.

EAO No. 63 (1992)--"Benefit," for purposes of chapter 36 of the Penal Code, does not
include the following items as long as they are unsolicited and are not offered or accepted
in exchange for any action or inaction on the part of a public servant: promotional or
commemorative items such as caps, coffee mugs, tee shirts, and key rings; fresh-cut
flowers given to a public servant at a public appearance; and perishable foods delivered
infrequently and in small amounts to a government office or given to a public servant at a
public appearance. A state employee who, at the direction of his or her employing
agency, attends a seminar relevant to his or her job is not obtaining a benefit. The
employee may accept tuition, food, transportation, and lodging at such a seminar only to
the extent to which the state would pay for tuition, food, transportation, and lodging in
connection with the seminar. In that case, the benefit would be to the state and neither
chapter 36 of the Penal Code nor chapter 305 of the Government Code would apply.



EAO No. 64 (1992)--Food and beverages provided at a reception are not prohibited
benefits under sections 36.08 and 36.09 of the Penal Code if the person providing the
food and beverages is present at the reception and if the donor or donee, as applicable,
complies with any applicable reporting requirement.

EAO No. 69 (1992)--A state college or university is a "person" for purposes of the Penal
Code. Therefore, various prohibitions in section 36.08 of the Penal Code on public
servants' acceptance of benefits from any "person" apply to the acceptance of benefits
from state colleges and universities. As a general rule, tickets to intercollegiate athletic
events are benefits. For a state college or university to satisfy the "guest" exceptions in
section 36.10 of the Penal Code in regard to athletic events, an individual officer or
employee must have some direct contact with the legislator, and the guest and host must
be in reasonable physical proximity and have easy access to each other during the game.

EAO No. 93 (1992)--A registrant may provide transportation expenses for a member of
the executive or legislative branch to attend "a conference or similar event in which the
member renders services." However, the nature of those services must be "more than
merely perfunctory."” Whether a particular event or a service falls within these definitions
is a fact question.

EAO No. 100 (1992)--Whether a state employee may accept a prize depends on the
nature, value, and context of the prize. The provisions in the lobby statute and the Penal
Code apply to gifts and expenditures made both during working hours and outside of
working hours.

EAO No. 118 (1993)--A state employee or an employee of a local government body may
accept a local ride in the circumstances described. The prohibition set out in section
36.08(a) of the Penal Code does not apply to a gift from a board member to an employee
subject to the direction of the board. A cup of coffee is not a benefit for purposes of
chapter 36 of the Penal Code. A state agency, as opposed to an individual officer or
employee of the agency, may accept a gift of food only if the agency can use the food in
carrying out its powers and duties. Distribution of food to agency employees would
generally not be one of an agency's powers or duties. A state agency may accept a tuition
waiver and food at a seminar for a state employee if it would be permissible for the state
agency to pay such expenses.

EAO No. 120 (1993)--A subscription to a magazine may be a benefit if it is of more than
minimal value.

EAO No. 130 (1993)--Acceptance of gifts by a state agency is governed by laws that are
not subject to interpretation by the Ethics Commission. Whether a state employee may
accept a gift depends on the status of the donor and the donee as well as the nature of a
gift.



I11.

IVv.

EAO No. 173 (1993)--Texas law prohibits a public servant from accepting an honorarium
for services that the public servant would not have been asked to perform but for his or
her official position or duties. The location of a speech, the nature of the audience, or the
speaker's expertise may be factors to consider in determining whether an honorarium is a
prohibited one, but if the public servant would not have been asked to speak but for his
official status, a payment for speaking would be a prohibited honorarium.

Political Activities

EAO No. 433 (2001)—A contribution to a judge to defray expenses incurred in defending
himself against charges of judicial misconduct is an “officeholder contribution” for
purposes of title 15 of the Election Code.

EAO No. 377 (1997)--A group that makes contributions for the use of university
academic departments is not making expenditures that count toward lobby registration
under Government Code section 305.003(a)(1) as long as the group does not earmark the
contributions to be used for an expenditure or expenditures described in Government
Code section 305.006(b).

EAO No. 122 (1993)--1t is for a state university's board of regents to determine whether
the activities of a student government group are activities of the university for purposes
of the lobbying statute. Activities of the university are not lobbying activities for
purposes of the lobbying statute.

Use of Authority/State Property

EAO No. 443 (2002)—For the purpose of section 255.003, the “spending” of public funds
includes the use of facilities maintained by a political subdivision. The prohibition in
section 255.003 of the Election Code applies to any use of a political subdivision's
resources for political advertising. This opinion does not apply to the use of the facilities
of a political subdivision of a situation in which the facilities function as a public forum.

EAO No. 395 (1998)--A state employee’s incidental use of state telephones to place long-
distance personal calls is not a misapplication of government resources as long as the
calls do not result in any charges to the state.

EAO No. 295 (1995)--An employee who used state agency work time to work on a
lawsuit the employee had filed against the state would be misusing a thing of value
belonging to the state.



EAO No. 372 (1997)--Penal Code section 39.02 does not require state agencies to adopt
policies absolutely prohibiting any personal use of telephones or computer services as
long as the state is reimbursed for any direct costs incurred. In adopting policies about the
use of agency equipment, agencies should make sure that any permissible personal use
does not result in direct costs paid by the state and does not impede agency functions.
Agency policies should also ensure that state resources are not used for private
commercial purposes and that only incidental amounts of employee time--time periods
comparable to reasonable coffee breaks during the day--are used to attend to personal
matters.

EAO No. 95 (1992)--A credit card issued to a public servant under a program where the
card is issued at the direction and under the control of the State of Texas for state
purposes may not be used for personal expenditures or any other type of expenditure not
reimbursable as a state business expense under state law.

EAO No. 134 (1993)--The incidental use of state telephones by state employees to place
personal local calls that do not result in additional costs or damage to the state is not a
"misapplication" of state property for purposes of section 39.01(a)(2) of the Penal Code.

EAO No. 147 (1993)--A public servant's use of a state-issued credit card for any type of
expense other than a state business expense is a misapplication of state property and may
violate section 39.01 of the Penal Code. It is not a misapplication of state property to use
a state-issued credit card for a state business expense in accordance with rules established
by agencies authorized to control the card's use.

EAO No. 164 (1993)--As a general rule, a state employee would not be serving an
agency purpose by searching for other employment An individual state employee who is
using state resources to search for a new job in a way that has been expressly authorized
by the agency's board would not, as an individual, be misapplying state property.

EAO No. 182 (1994)-To violate section 39.01 of the Penal Code, one must both
"misapply" state resources and the misapplication must be made with intent to obtain a
benefit or with intent to harm another. A use of state resources for charitable fundraising
in compliance with article 6813h, V.T.C.S., would not be a misapplication of such
resources. Nor would a use of state resources in connection with a charitable fundraising
drive involve an intent to obtain a "benefit" or an intent to "harm" another as defined by
section 1.07(a) of the Penal Code.



